Palarnie kawy - smak kawy powstaje tutaj

Palarnie kawy - smak kawy powstaje tutaj

Droga kawy od samej plantacji kawowców po twoją filiżankę z czarnym płynem o wyjątkowym zapachu jest naprawdę długa. Czy zdarza ci się o tym myśleć? Jesteś kawoszem, którego interesuje jakość pitej kawy? Z naszego artykułu dowiesz się, jaką rolę pełnią palarnie kawy https://arcyciekawa.pl/ - miejsce, w którym rodzi się specyficzny smak i aromat tego, po co sięgasz codziennie. To właśnie palarnie kawy i ich praca mają największy wpływ na jakość ziaren, które dostaniesz w sklepie.

Palarnie kawy - tu rodzi się smak kawy

Palarnie kawy wykonują najważniejszą pracę na całej drodze od plantacji do sklepowej półki. Właśnie w tym miejscu ziarna kawy zyskują ten niepowtarzalny smak i kolor - a cały proces odbywa się niedługo przed dostarczeniem wypalonych już ziaren do kawiarni i sklepów. Właśnie na to powinieneś zwracać uwagę - dobra kawa nie powinna zbyt długo czekać po wypaleniu, by znaleźć się w twojej kawiarni czy ulubionym sklepie. Jeśli palarnie kawy przetrzymywałyby u siebie zbyt długo kawę po paleniu, straciłaby ona swój unikatowy smak i zapach. Dlatego profesjonalne palarnie kawy proces palenia uruchamiają dopiero w momencie złożenia zamówienia przez klienta - dzięki temu zyskujesz pewność, że twoja kawa jest świeża i aromatyczna.

Wszystkie palarnie kawy mają w swoim wyposażeniu specjalny piec do palenia kawy, który rozgrzewają do temperatury 240-270 stopni Celsjusza - w zależności od tego, jaki efekt końcowy chcą uzyskać. Okazuje się, że samo palenie kawy to proces zaledwie kilku-, kilkudziesięciominutowy. Tutaj też znaczenie ma to, co tak naprawdę chcemy uzyskać - jaki interesuje nas stopień kwasowości, smaku czy goryczki. Okazuje się, że niemal w każdym mieście działają niewielkie palarnie kawy, które pozwalają jej miłośnikom wyposażać się na bieżąco w aromatyczne kawy każdego dnia, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem.

Jakie są sposoby palenia kawy

Być może myślałeś, że palenie kawy zawsze odbywa się w ten sam sposób, a smak i aromat kawy zależą przede wszystkim od tego, jak i gdzie rosły kawowce. Nic bardziej mylnego! Palarnie kawy oferują różne stopnie wypalenia kawy i zależnie od tego właśnie możesz cieszyć mocniejszą, delikatniejszą kawką przy śniadaniu. Ciekawy?

Wyróżniamy:

  • jasne palenie

To doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie delikatną i łagodną w smaku kawę. Ziarna w ten sposób wypalone niektórzy uznają za podobne herbacie. Niemniej warto podkreślić, że dzięki krótkiemu procesowi palenia w niewysokiej temperaturze, ziarna nie tracą bogactwa swojego bogatego aromatu.

  • średnie palenie

To najczęściej stosowany przez palarnie kawy poziom palenia kawy. I zdecydowana większość kaw dostępnych w sieciowych sklepach jest właśnie w ten sposób palona. To prosta droga do idealnej harmonii między zawartością kofeiny a delikatnością w smaku. Jeśli to są twoje początki i nie bardzo wiesz, co mógłbyś zamówić w palarni kawy, poproś właśnie o ziarna średnio palone. Można powiedzieć, że kawa średnio palona to gwarancja minimalnej goryczki przy maksymalnym aromacie.

  • ciemne palenie

Palarnie kawy mogą zaoferować również ciemne palenie - będzie ono jednak dedykowane raczej tym, którzy naprawdę lubują się w kawie i piją ją dla samego smaku. Nie ma bowiem co liczyć na efekt pobudzenia, gdyż w wysokiej temperaturze przy długim procesie palenia większość kofeiny zostaje zdecydowanie wypalona. Zyskujesz jednak kawę o niebanalnym, np. orzechowym aromacie.